#Drank

Samen liepen zij naar huis. Haar stoere, maar dronken papa wilde de maan gaan vangen. Roeiend met zijn armen maakte hij gekkigheid en zij liep te schateren. Het was ook een gekke maan vandaag.

Omi wilde een cake bakken en had in de rommelige keuken de ingrediënten alvast verzameld. Papa was alweer melig, hij keek lodderig maar vrolijk uit zijn ogen en haar omi keek afkeurend. Plots pakte hij de vleeshamer en vermorzelde hamerend de boter. Ze stond te schateren. Haar omi moest stiekem ook wel lachen.

Papa was veel te laat uit bed gekomen en na 3 fikse hoestbuien (hij hoestte altijd op dezelfde manier in de ochtend, ze weet het nu nog steeds) gingen zij samen koken. Dat had ze geleerd van haar mam. Gisteren was er rijstepap met gesmolten chocola. Vandaag gingen zij goulash maken. Maar wat stonk er nou zo hemeltergend? Het vlees zag er goed uit, er was niets verbrand. Het gasfornuis was ook niet beschadigd. Ah, haar papa was vergeten de prijssticker van de onderkant van de pan te halen. Wat een lol!

Ze woonde allang niet meer bij haar omi en haar papa. Zij miste haar omi en haar oude papa wel erg. In de vakantie mocht zij altijd terug naar het dorp. Ze vond het er heerlijk. Tussen de lakens en onderbroeken die aan de waslijn wapperden stond de kleine zinken badkuip vol met te koud water. Ze kon er uren in poedelen. De kersenbomen in de tuin met de allerheerlijkste kersen ter wereld. De stokoude kippen in de achtertuin en de verse 3 eieren die ze nog voortbrachten.  De rotonde bij het bushokje met een oerwoud aan bloeiende planten en struiken. De wilde pruimenboom met stekels aan de overkant van de straat. De maisvelden, de korenbloemen. Het huis een dorp verderop dat gebouwd was op gekleurde grote keien. De appelbomen aan de rand van het dorp met de allereerste vroege appels.

Haar omi gaf haar alle vrijheden en dat kon ook in die kleine kring rond het huis. Iedereen kende omi en papa. Die was na de scheiding van mama bij omi blijven wonen en hielp in het huishouden. Haar omi liep immers met een stok en was slecht ter been.

Papa ging graag naar de buren in een andere straat. Samen met hen keek hij tv, lachten ze veel en er was altijd wel een biertje te krijgen. Vaak mocht zij wel mee naar de buren. In de zomer plukte zij er boontjes en aardbeien. Het ene jaar stond er een kalfje in de tuin. Stiekem ging zij eens het kalfje aaien. Dat was niet zo slim, eerst stond zij in een koeienvlaai met haar net nieuwe schoen en toen ging het kalf ook nog eens op haar voet staan.

Haar papa was altijd welkom bij die vrienden. Hij zat er altijd op dezelfde stoel. Soms maakten zij ruzie met elkaar, maar dat ging nooit uit van haar papa. Hij was gewoon een goedzak.

Nadat haar omi veel te vroeg was gestorven was haar papa helemaal alleen in dat huis. Hij kwam wel eens op visite in het dorp waar zij nu woonde en dan ging zij op bezoek. Haar nieuwe vader kon dat soms niet hebben en daarom ging zij vaak stiekem. Haar papa bleef wel bier kopen en was vaak vrolijk en melig. Soms was hij ook verdrietig en zei dat hij haar heel erg miste en dan knuffelden zij elkaar heel stevig. Wat keek zij op naar haar mooie papa, die melig was maar soms ook verdrietig keek.


Op een dag, ik was 18 en net geslaagd voor mijn eindexamen op het Oost-Duitse gymnasium kwam ik bij mijn tante, de zus van papa. Daar kwam ik regelmatig voor koffie en sigaretten. Ik moest gaan zitten. Ik kreeg een brief onder mijn neus geduwd en moest lezen. In een alinea stond:

Zeg, wil jij mij misschien vertellen waaraan S. is overleden en waar hij begraven ligt?

Geschrokken en verbaasd keek ik op. Papa bleek al even gemist te worden in het dorp en nadat men eerst dacht dat hij bij mij op visite was, is iemand toch gaan kijken bij zijn woning en werd hij gevonden.

Ik ben nog een keer teruggegaan naar het dorp. In de verlaten woning vond ik de plek waar papa had gelegen. Achter de bank een enorme berg aan lege bierblikken. Hij had kennelijk geen moeite meer genomen om deze op te ruimen. Ook geen moeite meer gedaan om naar bed te gaan. De tv deed het niet meer, de radio gaf veel ruis. In de kast vond ik oude foto’s die belangrijk waren in het leven van papa. Ik wist dat hij apetrots op mij was maar ook dat hij mij miste. Soms had hij toegegeven ook mijn moeder nog te missen.

Op zoek naar antwoorden kwam ik terecht bij dorpsgenoten van papa. Een lieve dorpstante had een plaatselijke winkel geopend en vertelde dat papa een keer op zoek was gegaan naar mij en mij in een busje had zien rijden met heel veel kleuren.

Hij had ruzie met de vrienden, in zijn roes had hij eiwit opgegeten dat de vriendin met de hand had stijf geslagen en de alcohol heeft hen uit elkaar gedreven.

3 gedachten over “#Drank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: