Vlerk

15 ben ik. Mijn haar zit eindelijk wat wild op mijn hoofd, wat bij mijn fijne haar uitzonderlijk is. Ik heb grote oorbellen in en ben lekker opgemaakt met de nieuwste producten van Action¹
Ik draag net als iedereen een blauwe bloes met een geel embleem op mijn linker mouw. De bloes zit wat strak rond mijn borsten, daarom heb ik hem maar open gelaten. Ik draag er toch een t-shirt onder. Bovendien staat het best stoer om je hemd open in je broek te duwen. Heb ik tenminste gezien op de televisie.

De bloes hoort bij de FDJ² en is een soort uniform die wij op speciale dagen moeten dragen. Welke dat zijn wordt door de leraren dagen van te voren aangegeven.
Wij staan hier nu in twee rijen. Ik ben altijd een van de langste en moest naar achteren. Voor ons staat Majoor E. en kijkt ons aan. Een klasgenoot moet zijn veter opnieuw strikken van de majoor, een tweede staat niet helemaal recht en ik, ik moet vooral mijn haar gaan kammen.
“Ga Uw haar kammen” snauwt de majoor.
“Maar ik ben gekamd” roep ik klagelijk.
“Ik zal zo een hark halen en dan laat ik U eens zien, hoe gekamd eruit ziet” snauwt de majoor verder.
Smalend ga ik naar mijn jas en kam mijn haar. Erg plat en ik zie mijn klasgenoten lachen. Ik hoor de majoor nog iets mompelen en stap weer terug in de rij. Simone in de rij naast me moet haar bretels omlaag doen, omdat de majoor vindt, dat de blauwe bloes duidelijk zichtbaar moet zijn. Als een soort uniform. Ook Simone snapt die man niet.
Wij gaan de klas binnen en zoeken onze plaatsen op. Mijn beste vriendin mompelt in mijn oor dat Majoor E mij een vlerk noemde. Dus dat was wat ik hem hoorde zeggen. De les begint. Wij krijgen les in civiele verdediging³. De les sleept zich voort en de inhoud is slaapverwekkend. Bovendien kan de majoor niet echt boeien. En doof is hij ook.
“Jeugdvriendin Sylvia, wilt U Uw zin nog eens herhalen, zodat anderen hem ook kunnen horen?”
En jeugdvriendin Sylvia herhaalde haar zin. Vijf keer. Op het laatst schreeuwt ze bijna.
De jongens in de klas halen hun befaamde vulpentruc uit. De majoor heeft aan het eind van de les drie rijen blauwe inktspetters over de rug van zijn bloes.
De schoolbel gaat en de les is afgelopen. Met een hoogrood gezicht staat de majoor voor me.
“Jeugdvriendin Manu, ik kom mijn excuses maken, ik had niet in de gaten, dat U een meisje bent.”.

¹ Action is een productmerk in voormalig Oost-Duitsland en produceerde zowel cosmetica als ook deo en BH’s en slips. (ze hadden zelfs blauwe lippenstiften, maar das een ander verhaal)
² FDJ was een jeugdvereniging in Oost-Duitsland.
³ Wehrunterricht oftewel civiele verdediging was plichtles in de DDR. Het was een soort Rode Kruis training voor de dames.

2 gedachten over “Vlerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: